Preskoči na vsebino
Na arhiv novic

13. 09. 2024 Novice podjetja  | Ogrevanje

Energetska prihodnost: Vloga hibridnih sistemov pri doseganju energetske učinkovitosti in prihrankov

Edi Grbec foto Delo
Edi Grbec, vodja programa energetske rešitve Butan plin, foto: arhiv Delo

V zadnjih letih se vse več podjetij in gospodinjstev sooča z naraščajočimi stroški energentov ter izzivi, ki jih prinašajo podnebne spremembe. Na vprašanje, katere energetske rešitve izbrati za zanesljivo in trajnostno ogrevanje ter hlajenje v prihodnosti, odgovarja Edi Grbec, vodja programa energetskih rešitev v družbi Butan plin.

Hibridni sistemi kot pot v prihodnost

Po podatkih statističnega urada Republike Slovenije so še v lanskem letu drva veljala za najpogostejši vir ogrevanja v slovenskih gospodinjstvih. Z njimi se je ogrevalo kar 30 % gospodinjstev, sledi zemeljski in utekočinjeni naftni plin z 19 odstotki, medtem ko je kurilno olje uporabljalo 12 odstotkov gospodinjstev. Fosilna goriva torej še vedno igrajo pomembno vlogo na našem trgu. 

Ne le za gospodinjstva, tudi za številne industrije so nepogrešljivi zanesljivi in dostopni viri, pri katerih je pomembna neodvisnost od omrežja, enostavna dostopnost, dobavljivost, visoka energetska vrednost ipd.). S tega vidika ponuja utekočinjen naftni plin (UNP) zanesljivo in stabilno oskrbo z energijo. Ker pa nam tudi evropske smernice narekujejo vse večjo potrebo po ponudbi energetsko učinkovitih in trajnostnih rešitvah, se kot odlična rešitev ponujajo hibridne rešitve, ki vključujejo plin in drug energent (elektriko oz. toplotno črpalko, obnovljive vire ipd.). Hibridni sistemi združujejo različne vire energije, kot so toplotne črpalke ali sončne celice v kombinaciji s plinskimi kotli, kogeneracijske enote ter sistemi za sočasno proizvodnjo toplote in hladu.

Hibridne rešitve omogočajo večjo energetsko učinkovitost in dolgoročne prihranke, saj združujejo najboljše lastnosti različnih energentov. Prilagojene so specifičnim potrebam uporabnikov in so podprte z daljinskim nadzorom delovanja naprav, kar zagotavlja optimalno delovanje sistema.


Brez omejitev za hibridne sisteme

Tudi novi energetski zakon, ki je bil sprejet v aprilu 2024 ne omejuje hibridnih rešitev, kjer je primarni (glavni) vir ogrevanja brez emisij toplogrednih plinov (denimo toplotna črpalka, sončne celice), in se le za sekundarni vir ogrevanja uporablja bodisi zemeljski plin ali UNP in se z njim pokrivajo le vršne potrebe. Več o omejitvah v novici.

“Obnovljivi viri energije so ključni del naše prihodnosti. V podjetju Butan plin podpiramo postopno integracijo teh virov, hkrati pa še vedno vidimo pomembno vlogo fosilnih goriv, saj zagotavljajo stabilnost in dostopnost v obdobju prehoda”

Edi Grbec, vodja programa energetske rešitve Butan plin

Stopite v stik z našo strokovno ekipo

Energetsko pogodbeništvo

Partnerski odnos podjetju omogoči, da v sodelovanju z izvajalcem - družbo Butan plin - brez lastnega finančnega vložka izvede prenovo ogrevalnega sistema in optimizacijo stroškov.

Energetsko pogodbeništvo- rešitev za finančne izzive

Ker so energetske prenove lahko finančno zahtevne, se vse več podjetij odloča za modele energetskega pogodbeništva oziroma t. i. kontraktinga. To pomeni, da Butan plin predstavlja investitorja, ki glede na obstoječe stanje predlaga in vzpostavi najbolj učinkovit in energijsko varčen sistem ogrevanja in ob tem prevzame finančno breme prenove energetskih sistemov, medtem ko stranke skozi prihranke postopoma povrnejo stroške investicije.
Primer take uspešne prenove je poslovni objekt Barka Koper, kjer so s hibridnim sistemom dosegli 25-odstotne prihranke pri stroških energije. Vračilna doba je odvisna od stanja tako preteklega sistema kot nove tehnologije in opreme, ki se vključi v sistem – koliko je/bo torej nov sistem energetsko učinkovitejši, višina investicije, trenutne cene energentov in podobno so ključni dejavniki. V praksi je vračilna doba od štiri do osem let.

Edi Grbec foto Delo
“Kontrakting je idealna rešitev za podjetja, ki si težko privoščijo večje začetne naložbe. Mi kot izvajalci izvedemo celotno prenovo in s prihranki, ki jih dosežemo z izboljšano energetsko učinkovitostjo, pokrijemo stroške investicije.”

Edi Grbec, vodja programa energetske rešitve Butan plin

Stopite v stik z našo strokovno ekipo

Rešitve za hlajenje in ogrevanje

Ob vročih poletjih, ki smo jim priča zadnja leta, je vse bolj zanimiva tudi ponudba rešitev za hlajenje objektov, zlasti tam, kjer ni zadostnega električnega priključka ali zmogljivosti. V teh primerih je odlična rešitev uporaba plinskih toplotnih črpalk kot alternativa tradicionalnim hladilnim agregatom.

Plinske toplotne črpalke omogočajo visoko zanesljivost in se uporabljajo v primerih, ko je električna moč omejena, saj delujejo neodvisno od električnega omrežja.

Reference

Vsaka postavitev ima svoje posebnosti in potrebuje rešitev "na ključ". Preverite reference izvedenih del za boljši vpogled v raznolikost izzivov in rešitev.

Energetska prihodnost: Prehod na obnovljive vire

Energetska prihodnost je v veliki meri odvisna od pravilne kombinacije energetskih virov, inovativnih tehnoloških rešitev in zavedanja, da so trajnostne prakse ključnega pomena za dolgoročno uspešnost. Z razvojem hibridnih sistemov, omogočanjem energetskega pogodbeništva ter osredotočenostjo na okolju prijazne rešitve se družba Butan plin postavlja med zanesljive partnerje trajnostne energetske prihodnosti.